7/24 İletişim Desteği
Köpüklü Söndürme Sistemleri
Ürün Çeşitleri
Köpüklü söndürme sistemleri, birçok zorlu ve yüksek riskli uygulamada yangın hasarını sınırlamak için kullanılmaktadır.
Köpüklü su sistemleri, korunan bir mahal içindeki belirli bir tehlike alanına köpüklü su çözeltisini dağıtmak için tasarlanmaktadır.
Tehlikenin türü ve potansiyel boyutu, boşaltma cihazlarının sayısını, köpük konsantresinin türünü ve köpük-su boşaltma hızını ve süresini belirler.
Sistem ayrıca A Sınıfı ve B Sınıfı yangınların çoğunu kontrol etmek ve/veya söndürmek için uygun tahliye cihazlarına ihtiyaç duyar. Boru sistemi, tahliye cihazlarıyla aynı alanlara monte edilen otomatik algılama ekipmanının çalışmasıyla çalıştırılan bir kontrol vanası (ıslak, kuru, baskın, ön tepki, akış kontrolü) aracılığıyla su kaynağına bağlanır.
Sıkça kullanıldığı alanlar:
- Kimyasal endüstrisi
- Rafineriler
- Enerji santralleri
- Atık yakma tesisleri
- Yüksek oranda plastik içeren lojistik salonları
- Uçak bakım salonları
- Hangarlar
- Helikopter iniş pistleri
- Açık deniz platformları ve gemileri
- Lastik depoları
- Kömür siloları
- Boru hattı pompa istasyonları
- Toplama kapları dahil madeni yağ tankları
- Yanıcı sıvıların sızma tehlikesinin bulunduğu alanlardır.
Köpük Genleşme Oranlarına Göre Sınıflandırma
Düşük Genleşmeli Köpük Sistemleri
Köpük Genleşme Oranı <20:1
Düşük genleşmede, bitmiş köpüğün hacminin, onu üretmek için kullanılan ön karışım çözeltisinin hacmine oranı 20’den az veya eşittir.
Düşük genleşmedeki kabarcıklar çok küçük, yoğun ve ağırdır. Genleşme, köpük konsantresinin türüne ve kullanılan nozul ve köpük boşaltma cihazı ile yakından ilgilidir. Güçlü köpük yoğunluğu, sabit/hareketli köpük boşaltma cihazlarında nozullar veya monitörler yardımıyla uzun projeksiyon mesafelerine ve yüksekliklerine olanak tanır. İtfaiyeciler güvenli bir mesafeden çalışabilir. Düşük genleşmeli köpük, yakıt yüzeyi üzerinde iyi bir yayılma özelliğine sahiptir ve buharları sızdırmaz hale getirir.
Düşük Genleşmeli köpük uygulamaları diğer genleşme türlerine nazaran rüzgâr, yağmur gibi atmosferik koşullardan nispeten az etkilenir. Köpük stabildir ve güçlü bir kaplama sağlar. Yüksek su oranı önemli ölçüde ilave soğutma sağlar.
Köpük, yağ veya petrol gibi yanıcı malzemelerden daha hafiftir ve sonuç olarak oksijene karşı yalıtım sağlayan ve ısı radyasyonunu azaltan stabil bir köpük örtüsü oluşturur. Bu, hidrokarbon, polar solventler veya karışımlardan kaynaklanan yangınları etkili bir şekilde söndürür.
Düşük genleşmeli köpükler genellikle tank depoları, rafineriler, havaalanları, atık arıtma tesisleri, üretim tesisleri, depolama tesisleri, marinalar gibi geniş bir yelpazede kullanım alanı bulur.
Orta Genleşmeli Köpük Sistemleri
Köpük Genleşme Oranı 20:1 ≤ x < 200:1
Orta genleşmeli köpük, hızlı buhar bastırmanın gerekli olduğu yanıcı sıvı sızıntısı yangınları veya bazı zehirli sıvı dökülmeleri için hızlı ve etkili bir koruma sağlayabilir. Hem iç hem de dış mekanlarda etkilidir.
Çoğunlukla belediye itfaiye ekipleri tarafından karayolu trafik kazası, solvent depolama gibi küçük yüzeyler için veya tehlikeli kimyasalların dökülmesini kontrol etmek için kullanılır.
Düşük genleşmeli köpüklere kıyasla minimum miktarda ön karışım çözeltisi ile ve kısa sürede büyük miktarda bitmiş köpük üretilir. Kalın köpük battaniyesi hızla yakıtın üzerine yayılarak yakıtı oksijen kaynağından ayırır ve yangının söndürülmesine neden olur. İçerdiği su, yangını daha hızlı kontrol etmek ve yeniden alevlenmeyi önlemek için ilave soğutma etkisi sağlar. Düşük yoğunluklu olması orta genleşmeli köpüğü rüzgâra ve kötü hava koşullarına karşı, düşük genleşmeli köpüğe göre, biraz hassas hale getirir.
Yüksek Genleşmeli Köpük Sistemleri
Köpük Genleşme Oranı ≥ 200:1
Yüksek genleşmeli köpük, yüksek genleşmeli köpük jeneratörleri veya ekipmanlarının bir arada kullanımı ile 1:1000 genleşme oranları yakalanabilmektedir. Bu yöntemde az miktarda su kullanarak yüksek genleşmeli bitmiş köpüğün büyük miktarda boşaltılması sağlanır. Yüksek genleşmede oluşan köpüklü hava kabarcıkları hafiftir ve dış mekânda kullanıma çok uygun değildir. Yüksek Genleşmeli köpük üretimi, 3 boyutlu yangınlarda, geniş hacimli bölümleri doldurmak için kullanılır. Yüksek genleşmeli köpük sistemlerinin kullanım alanları: Uçak hangarları, depolar, gemi makine daireleri vb.
Sistem Türlerine Göre Sınıflandırma
Sistem türüne göre yapılan sınıflandırmalar, sistem içerisinde kullanılacak olan vana istasyonunun özelliği ile isimlendirilmektedir. Kullanılan yangın vana istasyonuna ilave olarak köpük depolama tankı, köpük oranlayıcısı, hidrolik konsantrasyon vanası ve oluşan köpüklü su solüsyonunun boşaltımını (deşarjını) sağlayan uygulama cihazlarının bir arada kullanılması ile çalışır.
Bu sistem sınıflandırmaları aşağıdaki gibidir:
Islak Alarm Vanalı Sistemler
E-Katalog
Bu sistemler, suyun donma ihtimalinin düşük olduğu alanlarda kullanım ağı bulmaktadır. Bu sistemde klasik ıslak borulu yağmurlama (sprinkler) tesisatında olduğu gibi su, sprinkler başlığının arkasında beklemektedir. Sprinkler başlığının aktive olmasıyla su akışı başlar ve bu sayede köpük tankının üzerinde bulunan köpük hidrolik konsantrasyon vanası, ıslak alarm vanası üzerinden hidrolik olarak tetiklenir. Böylelikle hidrolik konsantrasyon vanası arkasında bekleyen köpük konsantresinin köpük oranlayıcısına akışı sağlanmış olur. Oranlayıcıda oluşturulan köpük-su solüsyonunun sisteme gönderimi yapılır.
Kuru Alarm Vanalı ve Ön-Tepkili Sistemler
Kuru borulu sprinkler sistemi boruları, suyu depolamak yerine, ana vanayı kapalı konumda tutan basınçlı hava veya nitrojenle doldurulur. Donma sıcaklıklarına maruz kalan bölgelerde, güvenilir otomatik yangın koruması için kuru alarm vanalı sistemler tavsiye edilir.
Bu sistemler standart kuru borulu ve ön-etkili yağmurlama (sprinkler) tesisatında olduğu gibi çalışır, buna ek olarak sprinkler başlığının aktive olmasıyla önce boru hattı içerisindeki hava boşalır sonrasında köpük tankının üzerinde bulunan köpük hidrolik konsantrasyon vanası, kuru alarm vanası veya ön-tepkili alarm vanası üzerinden hidrolik olarak tetiklenir. Böylelikle hidrolik konsantrasyon vanası arkasında bekleyen köpük konsantresinin köpük oranlayıcısına akışı sağlanmış olur. Oranlayıcıda oluşturulan köpük-su solüsyonunun sisteme gönderimi yapılır.
Kuru Alarm Vanalı ve Ön-Tepkili Sistemler
Baskın Vanalı Köpük Sistemi, bir boru sistemi ve açık nozullar veya diğer boşaltma cihazları sistemi aracılığıyla bir alanı tamamen köpük solüsyonu ile dolduran sabit bir yangın koruma sistemidir. Baskın vanası hidrolik, pnömatik, elektrikli veya manuel serbest bırakma sistemi tarafından etkinleştirilene kadar sistem boruları boştur.
Baskın Vanalı Köpüklü Su Sistemleri, boğucu ve soğutucu madde gerektiren yangınların kontrol altına alınması ve/veya söndürülmesi amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin: ekstraksiyon tesisleri, uçak hangarları ve yanıcı-sıvı sızıntısı yangınlarının meydana gelebileceği alanlar vb.
Baskın vanası, basınçlı bir üst vana bölmesi tarafından kapalı tutulur. Basınç, servis tarafındaki bir kısıtlama yoluyla korunur. Bu üst bölge aynı zamanda tahliye hattına da bağlıdır. Tahliye hattı vasıtasıyla üst hazneden basınç tahliye edildiğinde klape, klapenin altındaki su basıncı ile kaldırılır. Sisteme su basar ve alarm çalar.
E-Katalog
İletişim